середу, 23 липня 2008 р.

Перевезення велосипеду у громадському транспорті

У потязі

При перевезенні велосипеда у потязі пасажиру необхідно знати пункт 15.5 (я його собі взагалі роздрукувати хочу і возити з собою) "Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України" (http://uz.gov.ua/?m=services.transppl.pass_prav&f=Doc.View&p=pravpass.3&lng=uk):

15.5. Кожний пасажир має право перевозити безплатно при собі понад установлену норму ручної поклажі кімнатних птахів у клітках (не більше однієї клітки), портфель, дипломат або дамську сумку, лижі та палиці до них, вудочки, фотоапарат, відеокамеру та інші дрібні речі. Дозволяється перевозити при собі за рахунок норми ручної поклажі пасажира дитячі коляски, велосипеди в розібраному та впакованому стані (не більше одного) та інші речі, які за своїми розмірами можуть бути розташовані у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі. Пасажири з обмеженими фізичними можливостями мають право перевозити безкоштовно при собі понад встановлену норму ручної поклажі засоби переміщення (інвалідні коляски та ін.).

Але не зважаючи на це правило і керуючись своїм досвідом та досвідом інших я купую собі багажну квитанцію. Менше буде питань у випадку дуже настирливих провідників.

Провозити велосипеди у вагоні можна наступним чином. Спочастку знімається переднє колесо і ліва педаль. Потім зняте колесо ставиться на праву педаль і прив'язується до рами. Кермо повертається паралельно рамі у праву сторону і теж прив'язується. Потім велосипед кладеться у поліетиленовий чехол. Відкриті краї поліетилену фіксуються скотчом. Поліетилен чехол це просто шмат поліетилену придбаний у будь якому магазині або на ринку. Він продається у вигляді труби. Необхідно просто обрати достатню довжину і цупкість.

Вигляд спакованого велосипеда показаний на фотографії (дякую Владу за надані фотографії).

У плацкартному вагоні велосипед у спакованому вигляді легко можна помістити на верхні треті полки, лівою стороною до низу. Як це виглядає видно на фотографії.





У автобусі

Нажаль не знайшов ніякої офіційної інформації щодо перевезення велосипеда у автобусі. Скоріше за все велосипед у складеному стані можна буде провезти за додаткову оплату водієві. :)

У тролейбусі

У тролейбусі (Ялта - Сімферополь) велосипед також можна перевозити у складеному стані попередньо купивши багажну квитанцію.

2 коментарі:

Влад сказав...

Ем... тільки скручувати треба ліву педаль. А на праву (зі сторони перекидки) ставити колесо. Кермо теж повертаєтся вправо. Виходить, що ліва сторона немає ніяких випуклостей, і на цю ліву сторону і треба класти вєл.

svarozhych сказав...
Автор видалив цей коментар.