вівторок, 15 лютого 2011 р.

Велодоріжки у Вінниці

Прочитавши  на сайті http://www.myvin.com.ua повідомлення мера Вінниці Володимира Гройсмана про те що влада міста цікавиться побажаннями людей по оптимізації дорожнього руху у місті:
Шановнi вiдвiдувачi сайту!
Цього року ми плануємо зробити новий крок для оптимiзацiї дорожнього руху у мiстi i уже залучили до спiвпрацi фахiвцiв з Кракова. Європейський досвiд свiдчить, що багато проблем як для водiїв, так i для пiшоходiв, вирiшуються при правильнiй органiзацiї роботи свiтлофорiв, розумнiй дорожнiй розмiтцi, правильнiй органiзацiї руху на перехрестях тощо.
Прошу усiх, хто готовий долучитись до цього процесу, залишати на цiй сторiнцi iнформацiю про проблемнi дiлянки, зайвi знаки, неправильну роботу свiтлофорiв.
Вашi пропозицiї щодо впорядкування у мiстi дорожнього руху допоможуть у створеннi комфортних умов для пiшоходiв i автотранспорту у нашому мiстi. 
З повагою Володимир Гройсман

Сьогодні я написав пропозицію меру по створенню велодоріжок:

Пропоную облаштувати велодоріжки на головних магістралях міста. Кількість велосипедистів збільшується з року в рік і наявність велодоріжок стає нагальною вимогою безпеки руху велосипедистів і автомобілістів. Використання велосипедів може допомогти розвантажити дороги і не вимагає великих капіталовкладень у порівнянні з автомобільними дорогами. Можна скористатися досвідом фахівців з Кракова яких буде залучено до співпраці (для прикладу - у Кракові є велодоріжки).
Прочитати і проголосувати за неї можна ось тут: http://www.myvin.com.ua/ua/roads/3.html. Я розумію, що це ще нічого не значить, але сьогодні за неї проголосувало вже майже 200 користувачів і це свідчить про те, що є багато небайдужих до цієї теми. Я сподіваюся, що міська влада хоча б зверне увагу на це повідомлення через кількість голосів. Створення велодоріжок хоча б на головних магістралях міста допомогло б залучити до використання велосипеду більшу кількість людей, що у свою чергу розвантажило дороги та стало б беззаперечним плюсом у рейтингу влади. Найголовніше, що організувати це не так важко як здається. Адже велосипедна доріжка не обов'язково повинна знаходитися на проїжджій частині як вважає більшість. Велосипедні доріжки можуть чудово розташуватися на частині тротуару прилеглій до дороги або на широких роздільних смугах між тротуаром та проїжджою частиною. Принаймні саме таку організацію я бачив у інших країнах. Мінімум який потрібно забезпечити це пандуси через брівку тротуарів (щоб не стрибати через них), маркування (щоб всі учасники дорожнього руху бачили де саме проходить велосипедний маршрут) і інформування людей про все це.

З цього приводу пропоную ознайомитися з цікавою доповіддю на тему: "Передумови, реалії і перспективи розвитку велотранспорту у великих містах", підготовленого організацією "Велосипедний Харків" і зачитаного на міжнародній конференції з транспорту, що проходила 24-25 березня 2010 року в м. Харкові. Упевнений, що думки і ідеї викладені в ньому будуть цікаві більшості тверезомислячих велосипедистів: http://easy-cycling.com/bicycle_transport-ukr.htm. У доповіді дуже гарно описані переваги створення вело-інфраструктури, досвід її створення у різних країнах, а також міфи про проблеми впровадження велотранспорту в Україні. Якщо у когось є можливість передати посилання на цю доповідь нашому меру я був би надзвичайно вдячний. Доповідь допоможе знайти відповіді на багато запитань повязаних з впровадженням вело-інфраструктури. 

І врешті це могло б стати ще однією візитівкою Вінниці та стати гарним прикладом для наслідування іншими містами України.

2 коментарі:

Taras Nazaruk сказав...

Декілька корисних лінків про створення міської велосипедної інфраструктури. якщо у Вінниці таки захочуть активно впроваджувати велосипедний рух, то варто достеменно знати як це зробити найкраще:
http://nazarukove.livejournal.com/133896.html

http://nazarukove.livejournal.com/103777.html

http://nazarukove.livejournal.com/107691.html

svarozhych сказав...

дякую за інформацію