вівторок, 15 липня 2008 р.

Велосипедом через всю Україну

Давно хотів поподорожувати якось Україною, для того щоб побачити її зблизька. Так, я бачу свою країну кожен день навколо себе але завжди хотілося побачити не лише регіон де проживаю, а і інші. Не по телевізору, не через розповіді людей і не статті у інтернет. У різних куточках країни живуть різні люди. У чомусь вони однакові, а у чомусь зовсім різні. Найкраще можна дізнатися про це лише побачивши цих людей і їх побут наживо. З підручника географії я знаю що в Україні багато різних природніх зон. Гори і ріки, ліси і степи, болота і моря, поля і сади, озера і полонини, села і міста... Не уявляю кращого способу для того щоб познайомитись з цим різноманіттям ніж побачивши це все на власні очі. Так хотілося б взяти з собою всю верховну раду, кабінет міністрів і секретаріат президента... :) Україна не лише на печерських пагорбах... Вони, здається, забувають про це.

Це було ідеологічне підгрунття бажання реалізувати вело прогулянку Україною. "Технічне" підгрунтя набагато примітивніше.

Я не пам'ятаю чому саме мені прийшла ідея проїхати саме на велосипеді через всю Україну. Як правило мої ідеї приходять до мене у один момент. Можливо дивно звучить але вони не формуються на протязі якогось часу, а приходять якось одразу. От і у цей раз було саме так. Каталізатором виступило те що одного дня я надибав у мережі статтю:
Пенсионерка объездила на велосипеде почти всю страну (http://velo-kr.dp.ua/forum/viewtopic.php?f=6&t=320).

І ще одну цікаву, правда суперечливу, статтю:
Как переплюнуть суворовских чудо-богатырей (http://veter.turizm.ru/56/kak_pere.shtml).

Цього стало достатньо щоб остаточно обрати як провести свою відпустку. Я захотів проїхати на велосипеді через всю країну. Подумавши спочатку про напрямок - з сходу на захід, я пізніше відмовився від нього через завелику, як мені здається відстань. Досвіду таких подорожей у мене немає і часу на те щоб проїхати відстань зі сходу на захід теж. Єдиний мій попередній досвід вело подорожей це близько 300 км за 5 днів - Севастополь-Сімферополь по південному узбережжі Криму. Моя відпустка (тобто та її частина яку я можу витратити на подорож) становить 14 днів.

Довідкова інформація:

Територія України витягнута з заходу на схід на 1316 км і з півночі на південь на 893 км, лежить приблизно між 52°20’ та 44°20’ північної широти і 22°5' і 41°15' східної довготи. Крайній північний пункт — с. Петрівка Чернігівської області, південний — мис Сарич (Республіка Крим), західний — м. Чоп Закарпатської області, східний — с. Червона Зірка Луганської області. Географічний центр України знаходиться біля смт Добровеличківка Кіровоградської області.
Взято з http://uk.wikipedia.org/wiki/Україна

Як виявилося, с. Петрівка Чернігівської області немає на сучасних картах і у довідниках... Пошукавши у мережі я знайшов що крайня північна точка України це с. Грем'яч (http://www.dt.ua/3000/3050/47781/, http://www.chl.kiev.ua/cgi-bin/sp/part/index.php?razdel=13, http://who-is-who.com.ua/bookmaket/ukrinvest2008/1/1.html).


Насправді 1316 км з сходу на захід по дорогам переростають у приблизно 2000 км, а 893 з півночі на південь у більш ніж 1000 км. Отже досвід і наявний час не залишили ніякого шансу для того щоб проїхіти зі сходу на захід.

Основний напрямок маршруту обрано. Дуже приблизна відстань - 1200 км. Час - два тиждні.

Вже пізніше я знайшов інформацію яка про Володимира Супруненка. Читав про його подорожі з розкритим ротом. :)
http://newsru.ua/ukraine/13jul2008/pytishestvvie.html
http://kp.ua/daily/190608/45430/
http://www.alltravels.com.ua/2008/06/19/velo-tur/
http://novyny.com/news/ru/chelovek/Na_velosipede_po_paralleli
http://www.day.kiev.ua/135483/

Немає коментарів: