середу, 16 липня 2008 р.

Вибір маршруту і оцінка часу

Отож маю дві точки - початкову на півночі і кінцеву на півдні. Виїхати з с. Грем'яч і доїхати до мису Сарич можна багатьма маршрутами. Якщо подивитися на мапу то є лише одне "вузьке" місце. Тобто місце яке обминути не вдасться. Це місце - Перекопський перешийок. Всі дороги у Крим ведуть через нього. Тому до маршруту додається ще одна точка - місто Красноперекопськ яке знаходиться на півночі Кримського півострова. Тепер маршрут с. Грем'яч - м. Красноперекопськ - мис Сарич.

При прокладанні маршруту я використовую сервіс http://maps.live.com. Також деякий час користувався http://map.meta.ua і програмою MapSource від Garmin з мапами Aeroscan v3/54. І map.meta.ua і мапи Aeroscan не задовольнили мене функціональністю і деталізацією доріг.

Маршрут я прокладаю наступним чином. Заходжу на http://maps.live.com і реєструюся там. Реєстрація необхідна для того щоб можна було зберігати мапи між сеансами. Також одразу створюю колекцію для зберігання точок маршруту (Collection -> Open your collections -> New collection -> Називаю її наприклад North-South). Потім знаходжу точку початку маршруту. У моєму випадку це село Грем'яч у Чернігівській області. Знаходжу точку призначення - м. Красноперекопськ у АР Крим (розглядаю на прикладі першої частини подорожі). Міста і села зручно шукати через пошук. Зверху вводимо назву населеного пункту транслітом, обираємо Locations і тиснемо пошук. Якщо потрібна точка знайдена то її зручно зберегти до своєї колекції (Add to collection). Дві точки знайдено. Обираю інструмент малювання ліній (Collection -> Open your collections -> Вибираєте свою колекцію -> "Draw a path ...") і проводжу лінію від першої до другої точки. Це вектор руху. Тепер потрібно виділити контрольні точки на маршруті. Пробігаємо очами вздовж лінії і шукаємо цікаві, історичні або ті які хотілося б відвідати місця. Якщо таких не знаходжу то обираю за точки маршруту будь які міста, або села. Єдина умова - вони потрібні бути не далеко від лінії або бути ключевими точками маршруту (переправи, перевали, мости, повороти і т.п.). Моїми точками будуть Грем'яч, Конотоп, Кременчук, Кривий Ріг, Нова Каховка, Красноперекопськ. Кременчук і Нова Каховка обрані як місця де є мости і де можна перебратися на іншу сторону Дніпра не роблячи великий гак.

Тепер визначаю відстань між цими точками. Для цього так само використовую попередній сервіс. Наводжу курсор на знайдену або збережену точку, обираю Drive from. або Drive to, вводжу іншу точку або обираю її з списку, ставлю "Shortest distance" (мене цікавить найменша відстань), тисну кнопку "Get directions" і отримаю маршрут та його дистанцію.

В результаті я маю:
Грем'яч - Конотоп
Дистанція: ~155 км

Конотоп - Кременчук
Дистанція: ~295 км

Кременчук - Кривий Ріг
Дистанція: ~155 км

Кривий Ріг - Нова Каховка
Дистанція: ~150 км

Нова Каховка - Красноперекопськ
Дистанція: ~105 км

Дистанції я округлював до 5-10 км у більшу сторону.

Сумарна довжина для цього відрізку: ~860 км.

Те саме роблю для відрізку Красноперекопськ - м Сарич (Форос).

Красноперекопськ - Сімферополь
Дистанція: ~130 км

Сімферополь - Бахчисарай
Дистанція: ~35 км

Бахчисарай - Путіловка
Дистанція: ~35 км

Путіловка - Форос
Дистанція: ~30 км

Сумарна довжина для цього відрізку: ~265 км. Цей відрізок є найбільш складним так як проходить через Кримські гори.

Сумарна приблизна довжина для всього маршруту 1125 км.

Для себе я розписую кожний населений пункт який зустрічається на маршруті. Під час подорожі я буду шукати ці населенні пункти по мапі і рухатися у потрібному напрямку від одного до іншого. Наприклад для відрізку Грем'яч - Конотоп список населених пунктів наступний: Грем'яч - Новгород-Сіверський - Пироговка - Собич - Бензики - Чапліївка - Погоріловка - Обтово - Добротово - Алтиновка - Мельня - Таранське - Конотоп. Список всіх населених пунктів маршруту я потім роздрукую і візьму з собою.

Всі ці підрахунки є дуже приблизними і потрібні для того щоб визначити приблизну відстань і відповідно час необхідний для подолання цієї відстані. Наразі маю 1125 км. Планую проїзжати близько 100 км на день. Думаю у найкращому випадку мені потрібно буде 12 днів для всього маршруту. Але реальніше напевно буде розраховувати на 12-14 днів.

2 коментарі:

Влад сказав...

Ігор, а реальні (асфальтовані) траси знаходяться дуже далеко від "ідеального" маршруту? Питаюсь, щоб загострити увагу на тому, що можливо певні сільські дороги після добрячого дощу (без якого навряд чи обійдеться) можуть бути непроєзжабельні..

svarozhych сказав...

Не можу дати однозначної відповіді. Інколи великі траси співпадають з моїм маршрутом, інколи вони проходять поряд, а інколи далеко від нього... У випадку якщо після дощу якась частина дороги буде у такому стані, то прийдеться або витратити на її подоланя більше часу або ж шукати об'їздний шлях і знову ж таки витратити на це більше часу. Але я сподіваюся на те що мені просто пощастить і такого не буде. :)