вівторок, 5 серпня 2008 р.

Безпека на дорозі

Чим більше вчитуюся у правила дорожнього руху тим більше розумію, що часто порушую ці самі правила. Останній тиждень постійно працюю над тим щоб виправити це ганебне становище. :) І як би це не прозвучало, але все більше розумію наскільки невиховані наші велосипедисти і пішоходи. Звичайно і водії порушують правила але велосипедисти і пішоходи набааагатао частіше... Після цього стає зрозумілою така сумна статистика дорожніх пригод в Україні.

Основні вимоги до велосипедистів решламентуються розділом 6:

6. ВИМОГИ ДО ВОДІЇВ МОПЕДІВ І ВЕЛОСИПЕДІВ

6.1. Рухатися по дорозі на мопедах дозволяється особам, які досягли 16-річного, на велосипедах — 14-річного віку.

Для водіїв мопедів і велосипедів місцевими органами виконавчої влади може бути встановлена картка, в яку заноситься інформація про водія і яку водії мопедів чи велосипедів у такому разі повинні мати при собі.

6.2. Мопеди і велосипеди повинні бути обладнані звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду — білого кольору, по боках — оранжевого, ззаду — червоного.

6.3. Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на мопеді необхідно увімкнути освітлення, на велосипеді — ліхтар (фару).

6.4. Водії мопедів і велосипедів, рухаючись групами, повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

Колона велосипедистів, що рухається по проїзній частині, повинна бути розділена на групи (до 10 велосипедистів у групі) з дистанцією руху між групами 80 — 100 м.

6.5. Водії мопедів і велосипедів можуть перевозити лише такі вантажі, які не заважають керувати транспортним засобом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

6.6. Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, водії мопедів і велосипедів зобов'язані дати дорогу іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі.

6.7. Водіям мопедів і велосипедів забороняється:

6.8. Водії мопедів і велосипедів повинні виконувати вимоги інших пунктів цих Правил, що стосуються водіїв або пішоходів і не суперечать вимогам цього розділу.

Цікаву і корисну вибірку правил я знайшов ось тут: http://velo-sport.sumy.ua/?p=tour/article/2. Раджу ознайомитися всім.

Правила дорожнього руху можна прочитати тут: http://law.autoua.net/documents/basic_documents/102.html

Особисто від себе можу додати що готовий виконувати всі правила окрім одного:
Водіям мопедів і велосипедів забороняється:
в) рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих);
Коли бачу як "літають" деякі водії, то не готовий пожертувати власною безпекою задля виконнаня цього правила.

1 коментар:

Анонім сказав...

Дякую, що ви турбуєтеся про здоров'я людей і створюэте такы сайти!!!